Faqja përditësohet në facebook. Na ndiqni!

Saturday, May 8, 2010

Lagjet e Corrushit

fshati corrush perbehet nga 13 lagje .historia e formimit te tyre eshte si me poshte:sipas dokumentit turk te vitit 1570 corrushi perbehej nga tri lagje :1-lagja moskat 2- lagja lazarat 3-lagja
kasadat.mendohet se keto tri lagje te jene 1-lagja kenaj 2-lagja banaj 3-lagja shullenjas(arsyeja eshte sepse ketyre tri lagjeve nuk u dihet origjina e sakte ne krahasim me lagjet e tjera te fshatit te cilat jane krijuar ne kete menyre)
rreth viteve 20 te shek.xviii-per arsye hasmerie vjen ne corrush familja e dero iliazit(hader iliazit)nga progonati i tepelenes.vendoset me banim ne lagjen e sotme hederaj-lagje e cila mori emrin nga i pari i kesaj familje.me kalimin e kohes nga pasardhesit e kesaj familje u krijuan lagjet :-allkomucaj-bregas dhe varfaj.pra kater lagje me origjine progonatase
-rreth vitit 1880 vjen ne corrush po per shkaqe hasmarie familja e degjuar e caush priftit(hormoves) nga fshati hormove i rrethit te tepelenes,i cili pasi i prishi marrdheniet dikur miqesore me ali pashe tepelenen,djemte e tij erdhen e u vendosen me banim ne corrush ku dhe nje pjese te tij e kishin ciflig te tyre.nga kjo familje(nga djemte e saj)u krijuan kater lagje te cilat jane:-lagjet agaraj,caushaj,zotoagaj,asllanaj.kurse banoret e lagjes bajraktaraj rrjedhin nga familja e bajraktarit (flamurtarit)po nga hormova qe shoqeroi familjen e caush hormoves qe erdhi ne corrush.
kurse lagja e 13 eshte lagja e qendres qe eshte krijuar si e tille pas vitit 1970 me familje te ardhur nga lagjet e tjera te fshatit.

2 comments:

  1. Ka pasaktesi per Emrin e Caush Priftit dhe vitit te mberritjes ne Corrush.

    ReplyDelete